In 2003 kwam ik voor het eerst in aanraking met de webdevelopment wereld. Ik mocht destijds een website, deze draagde de naam CheatVillage, beheren die was gericht op cheats voor diverse games. In deze periode kwam ik voor het eerst in aanraking met HTML(4) en CSS(2). Ik had een contactpersoon die mij in die periode veel leerde over de layout van CheatVillage en ook hoe je zelf een website maakte met eenvoudige HTML en CSS. Ik had destijds ook al toegang tot de PHP code waar CheatVillage op draaide, maar dat was voor mij toen nog te ingewikkeld om te begrijpen. Naar mate de tijd vorderde begon ik te leren hoe PHP werkte. Dit was nog in de tijd van PHP 4, diezelfde contactpersoon kon mij veel leren over PHP en uiteindelijk merkte hij dat ik al heel rap op zijn niveau zat en had er vertrouwen in dat ik het verder op mijzelf kon beheren.
Ik was naast het beheer van CheatVillage begonnen met een eigen website, deze ging over de kermis in mijn woonplaats (Voorhout). De allereerste versie was gebouwd in PHP 4 en bevatte veelal statische pagina's met een simpele contact formulier. Niet veel later kwam ik in contact met een vrij ervaren PHP developer die mij meer kon leren over het beheren van een website met een database er achter. Hierdoor kon ik mijn eigen website steeds verder uitbreiden. De website draaide nog niet op een framework, maar alles was zelf ontwikkeld.
In 2005 was ik geslaagd voor mijn middelbare school en ben ik naar Rotterdam gegaan voor een opleiding Webmaster bij het Grafisch Lyceum. De opleiding was vooral gericht op de technische kant van het webdevelopment en ook diverse programmeertalen zoals C#, ASP, JSP, HTML, CSS en PHP. Deze opleiding had ik zonder problemen met een zeer ruime voldoende in juli van 2009 afgesloten. Ik kreeg van de school de mogelijkheid om op te klimmen naar HBO, maar dit had ik afgeslagen omdat ik al een baan had gevonden die bij mijzelf en de opleiding past.
In mei 2009 begon ik ook te werken bij mijn eerste werkgever (SIMGroep te Rotterdam), dus voordat ik mijn diploma van mijn opleiding had was ik al voorzien van mijn eerste professionele baan in de webdevelopment wereld. Ik was toen Front-end developer om zo een goede basis kennis neer te leggen van webdevelopment. Ik kwam er vrij snel achter dat de stof die ik had geleerd op mijn opleiding al vrij ver achter liep. Ik kwam voor het eerst in aanraking met jQuery, uiteindelijk met hulp van collega's heb ik hier veel ervaring mee op mogen doen. Uiteindelijk heb ik bij SIMGroep aangegeven dat mijn ambitie wil gaan focussen op Back-end development. Ik heb diverse hackathons mee mogen maken met de Back-end afdeling waar ik ook voor het eerst in aanraking kwam met het Symfony framework. Dit was toen nog met Symfony 2. Ik heb geprobeerd om bij SIMGroep die ambitie waar te laten worden, maar ik merkte dat ik nog niet op het juiste niveau zat.
Daarom ben ik halverwege 2015 vertrokken bij SIMGroep om ervaring op te doen als Back-end developer. Ik was toen terecht gekomen bij een klein bedrijfje met de naam Pluut Interaction in Lisse als Back-end developer. Ik heb hier 3 maanden gewerkt en vertrokken. Het aantal personen wat het bedrijf telde was te klein en ze konden mij niet goed genoeg begeleiden.
In het begin van 2016 was ik begonnen als Junior PHP Developer bij Connect Holland in Rotterdam. Het was een bedrijf waar heel veel developers werken die een uitgebreid scala aan kennis en ervaring beschikken. Ik voelde mij al snel thuis en ik merkte dat ik daar veel kon leren. Er werd gebruik gemaakt van Symfony als Back-end en XSL als Front-end in combinatie met SASS/SCSS. Grotendeels waren die nieuewe technieken voor mij die ik vrij snel eigen kon maken en begrijpen. Hier heb ik veel van Symfony 3 mogen leren. In oktober van 2016 heb ik bij Connect Holland een interne overplaatsing gemaakt naar de support afdeling. Naast het opzoeken van bugs bij klanten, en ook regelmatig oplossingen aandragen bij de overige teams, had ik veel klantcontact. In het begin van 2018 werd ik gepromoveerd tot Medior developer en kreeg ik een vast contract. Helaas werd mijn dienstverband door Connect Holland per eind maart 2018 beëindigd vanwege reorganisatie. Ik heb hiervan een getuigschrift mogen ontvangen.
In mei 2018 had ik een kort dienstverband bij Redkiwi in Rotterdam. Ik kwam daar in aanraking met het TYPO3 systeem. Ik merkte al vrij snel dat dit systeem mij niet zo lag, daarnaast was er vrij weinig werk wat ik hoefde uit te voeren. Daarom was ik snel weg gegaan.
Ik ben in 2018 een tijdje werkloos geweest, ik ben in deze periode in contact gekomen met een recruiter. Ik heb veel sollicitaties gedaan die helaas niet hetgeen brachten wat ik zocht. Na overleg met de recruiter kwamen we er uit dat het voor mijn eigen ontwikkeling wellicht beter is om te zoeken naar bedrijven met SaaS software. Hierdoor kan ik mij specialiseren op een bepaald vakgebied en ook PHP frameworks en development in het algemeen.
Uiteindelijk ben ik in oktober 2018 begonnen bij Bratpack in Zwanenburg, weliswaar had dit bedrijf meerdere klanten, maar het had ook 2 andere bedrijven (Garden Connect en Garden Connect UK) onder zich die zich richtten op de tuinbranche. Ik merkte dat de conclusie van de recruiter de juiste was en ik voelde mij beter op mijn plek dan bij de andere bedrijven waar ik eerder had gewerkt. Ondanks dat ik ook wel eens voor verschillende klanten mocht werken, mocht ik ook aan de systemen van Garden Connect werken. Het systeem was gebaseerd op Symfony 3, dus ik kon mijn kennis in Symfony verder gaan uitbreiden.
In de tweede helft van 2019 kwam ik in contact met een oud collega die bij SIMGroep had gewerkt. Hij vertelde mij dat hij bij SAA Verzekeringen in Rotterdam werkt samen met nog 2 andere oud collega's van SIMGroep en nodigde mij uit om te gaan praten voor een positie binnen SAA Verzekeringen als Medior Webdeveloper. Bij het eerste gesprek merkte ik al direct dat ik mij daar thuis voelde, het is een open sfeer waar naast hard werken ook wel ruimte was om een beetje lol te maken. Na een tweede gesprek heb ik het contract mogen ondertekenen en ben ik per januari 2020 begonnen bij SAA Verzekeringen in Rotterdam.
Na 2,5 maand ging het land in lockdown vanwege het corona virus. Ik maakte mij een beetje zorgen omdat ik op dat moment de systemen nog niet goed kende. We gebruiken namelijk het microservice architectuur wat voor mij nog nieuw was, daarnaast werd er ook gebruik gemaakt van Symfony 4 en Symfony 5. Na de eerste corona golf zijn er door besluiten vanuit de directie wrijvingen ontstaan binnen het webdevelopment team. Veel teamleden (meer dan 10 man) zijn vertrokken tussen 2020 en 2021 naar een andere werkgever, ik ben gebleven omdat ik voor mijn gevoel niet klaar was met SAA Verzekeringen.
Begin 2021 gaf er een collega aan dat hij zou vertrekken. Hij was als enige (overgebleven) de ervaren DevOps binnen het team. Uiteindelijk is er binnen het team besloten dat ik samen met een andere collega zijn taken mocht overnemen. Dit was het moment dat ik voor het eerst in aanraking kwam met Kubernetes, Helm charts en AWS. Na een maand stoomcursus onder begeleiding van de vertrekkende collega stonden wij als team er alleen voor. Inmiddels ben ik samen met mijn collega verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van 3 Kubernetes clusters met daarop onder andere Gitlab, Jenkins en Youtrack. Uiteraard hoort de productie applicatie en de test omgevingen hier ook bij. In deze periode heb ik zeer veel ervaring opgedaan in DevOps en merk ik dat mijn ambitie zich weer begint te verleggen. Echter ben ik ook van bewust dat ik zeker nog veel meer moet leren over DevOps. De technieken binnen de DevOps wereld vind ik erg aantrekkelijk, maar ook uiteraard het webdevelopment.
Ondertussen ben ik in mijn vrije tijd door gegaan met mijn eigen persoonlijke website over de kermis in Voorhout. Waar het voorheen statische pagina's waren, ontwikkelde het zich via eenvoudige PHP scripts zich door naar Symfony 5.4 gestuurde website die draait op een private server met PHP 8. Dit onderhoud ik nog steeds met veel plezier en blijf ik nog steeds doorontwikkelen.